Joep Hinssen – Score – MAFAD 2018

Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal hebben ze weer vaak geklonken. De volksliederen van de landen waarvan de teams het -in een voetbalwedstrijd- tegen elkaar gaan opnemen. Het volkslied verbroederd. De spelers op het veld, de toeschouwers in het stadion, de fans thuis of in het cafe. Door de muziek voelen ze zich met elkaar verbonden.

Die kracht van verbinding en verbroedering van muziek is er natuurlijk altijd. In een voetbalkantine klinkt heel andere muziek dan in het Concertgebouw. Door de muziek voelen mens zich in beide ruimtes zich eensgezind. Het geeft een gevoel van veiligheid, van ergens thuis of bij horen. Wat zou er gebeuren als je die vertrouwde werelden eens door elkaar gooit?

joep-hinssen_score_1054

Joep Hinssen onderzocht het in zijn muziekstuk Score.  Een slagwerker, een koor, een dirigent. Goede ingrediënten voor een prachtig muziekstuk zou je zeggen. Alleen een melodie klinkt er niet. Het koor zingt niet maar roept of brult beschaafd kreten. De aanwijzingen van de dirigent zijn ongewoon vreemd. En het ritme van de trommelaar is niet te volgen. Wat gebeurt hier?

joep-hinssen_score_1067

joep-hinssen_score_1068

Joep Hinssen heeft een transcriptie gemaakt van een voetbalwedstrijd naar een koor uitvoering met slagwerker. Het betreft de wedstrijd Nederland – Spanje van het vorige WK (2014). De slagwerker concentreert zich op de bal. Voor spelen met de voet, een kopbal, stuiteren op het gras en voor hard en zacht spelen is het tromgeroffel anders. Het koor concentreert zich op de tribune. Hoe de toeschouwers meeleven met de wedstrijd. Het roept JEEEJ!!!!, BOEEE!!!, andere kreten of applaudisseert.

joep-hinssen_score_1057C
Een visualisatie / notatie van de wedstrijd. Een nauwkeurig, chronologisch verloop van de kreten van het publiek op de tribune.

Luisteren naar de video-registratie van het stuk is een licht ongemakkelijke maar ook verbazingwekkende ervaring. Koor, dirigent en slagwerker zijn heel toegewijd en serieus.

Joep Hinssen is Master Fine Arts en studeerde dit jaar af in Maastricht. Zijn werk Score was te zijn tijdens de graduationshow van de academie die liep van 6 t/m 9 juli 2018.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.