De magie van de Biënnale van Venetie (2017)

Als je met de busboot vanaf de luchthaven langs en door Venetië vaart, zie je het logo van de 57e biënnale al regelmatig opduiken. En ook spandoeken of posters die tentoonstellingen aanprijzen. De beroemde Italiaanse stad is tjokvol met exposities. Er is een overdaad aan kunst die je nooit allemaal kunt gaan zien. Een frustrerende maar ook heerlijke weelde.

venetie_accademia_brug

De Arsenale en de Giardini vormen het hart van het evenement. Op deze voormalige scheepswerf en het stadspark zijn de hoofdexposities te zien, ze zijn dit jaar samengesteld door de curator Christine Macel.. Naast deze exposities hebben vele landen op deze locaties hun eigen paviljoen. De landen die deelnemen en geen eigen paviljoen hebben huren in de stad een Palazzo, kantoor of andere ruimte. In totaal nemen dit jaar 83 landen deel Er zijn daarnaast nog vele neven exposities onder de vlag van het evenement. Daarmee is het nog niet voorbij. Vele bedrijven, musea, en andere kunstinstituten presenteren er exposities op eigen initiatief.

jose_eduardo_yaque.jpg
Paviljoen Cuba – Jose Eduardo Yaque – 4000 flessen gevuld met gedestilleerd water. Daarin wortel, bloemen, zaden etc. uit Cuba en Toscane.
Paviljoen Estonia - Katja Novitskova - expositie: If you only could see, what I have seen with your eyes.
Paviljoen Estonia – Katja Novitskova – expositie: If you only could see, what I have seen with your eyes.
phyllida_barlow
UK paviljon – Phyllida Barlow

Vele van deze exposities zijn gratis te bezoeken. Al vragen de musea vaak toegangsgeld. Een combiticket voor de Arsenale en Giardini is 25 euro. Er zijn op internet vele lijstjes te vinden met niet missen exposities. Die zou ik zeker raadplegen maar laat jezelf ook eens verrassen. Begin gewoon met lopen, het kan niet lang duren voor je een logo van de Biënnale tegenkomt. Stap zo’n expositie binnen. Een verfrissend alternatief voor het afwerken van lijstjes.

Venetië is een belangrijke component van de magie. Haar schoonheid zweeft tussen grandeur en verval. Ontelbare bruggen over ontelbare grachten. Kale muren, afgebladderd pleisterwerk, verveloze deuren, de stad lijkt er alleen mooier van te worden. Kunst wordt getoond in prachtige historische panden met plafondschilderingen en textielbehang. Maar het allermooiste is wel dat er geen auto’s rijden, geen brommers, geen fietsen. Een overweldigende rust, die ruimte geeft aan de menselijke maat.

handje-palazzo-bembo
Handje dat trapleuning vasthoud. Een sierlijk detail in Palazzo Bembo.
Oude verweerde deur in Palazzo Mora
Oude verweerde deur in Palazzo Mora
Winkeltje aan de Via Guiseppe Garialdi
Winkeltje aan de Via Guiseppe Garialdi

Er is een kleine -gratis- brochure beschikbaar. Die is op vele plekken te krijgen. Dit gidsje is erg handig voor onderweg. Het bevat de nodige plattegronden en summiere informatie over de exposities die onder de vlag van de Biënnale vallen. De kleine catalogus (18 euro) bevat veel meer informatie en toont ook foto’s. Een aanrader is de ‘The bag – Biënnale Art Guide. Prettig leesbaar en met veel foto’s. Bovendien bevat het ook informatie over exposities die niet onder de vlag van het 2 jaarlijkse evenement vallen (zie links).

Palazzo Mora - Andrew Rogers (European Cultural Centre)
Palazzo Mora – Andrew Rogers (European Cultural Centre)
Paviljoen Canada - Geoffrey Farmer
Paviljoen Canada – Geoffrey Farmer
Michelle Stuart - Flight of Time (2016)
Michelle Stuart – Flight of Time (2016)

De magie van de Biënnale. Je beweegt je in een van de mooiste steden van de wereld. Je hoeft niet bang te zijn dat je door een scooter van de sokken gereden wordt, Het weer is er meestal aangenaam en de Italianen zijn vriendelijk. En zoals Dagobert Duck in zijn geldpakhuis zich rond wentelt in zijn geld, zo kun jij je rondwentelen in de kunst. Het is een schaal met bonbons die je gewoon niet op krijgt.

Links:
The bag – Biënnale Art Guide

chiauo_venetie
Chiau Biënnale – Chiau Venetië

Fotowandeling van mijn verblijf in Venetië

Azerbaijan - Hypnotica & Elvin Nabizade
Azerbaijan – Hypnotica & Elvin Nabizade
02_di_cuba_esterio_segura
Cuba – Esterio Segura
03_di_fernando_zobel_nuber_344
Fernando Zobel – Number 344
Paviljoen Groot Brittanie - Phyllida Barlow
Paviljoen Groot Brittanie – Phyllida Barlow
05_wo_griekenland_laboratory-of_dilemmas_george_drivas
Paviljoen Griekenland – Laboratory of Dilemmas – George Drivas
Paviljoen Verenigde Staten - Mark Bradford
Paviljoen Verenigde Staten – Mark Bradford
Hoofexpositie - Giardini - Liu Vi
Hoofexpositie – Giardini – Liu Vi
Hoofexpositie Giardini - Mc Arthur Binion
Hoofexpositie Giardini – Mc Arthur Binion
Giardini - Raymond Hains - Lunettes et Verre Canneles
Giardini – Raymond Hains – Lunettes et Verre Canelles
Kimoosja Archive of Mind
Intuition – Kimoosja – Archive of Mind
Giancarlo Pancaldi foto Joseph Beuys
Intuition – Giancarlo Pancaldi foto Joseph Beuys
12_do_intuition_kunstenaar_onbekend_2
Intuition – naam kunstenaar nog opzoeken
DiasporaDiaspora - Sokari Douglas Camp
Diaspora – Sokari Douglas Camp
Ryszard Winiarski - Black square of flying geometry - 1983
Ryszard Winiarski – Black square of flying geometry – 1983
David Medalla - A stich in time
David Medalla – A stich in time
vr_arsenale_pich_sopheap
Arsenale – Pich Sopheap
Paviljoen Argentinië - kunstenaar nog opzoeken.
Paviljoen Argentinië – kunstenaar nog opzoeken.

2 Comments

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.