Haarlemse lente 2016

Dit jaar viert het evenement ‘Haarlemse lente’ haar lustrum. Voor de vijfde keer werken musea, galeries, kunstenaars-initiatieven en ander kunstinstellingen samen om een boeiend weekeinde vol kunst te realiseren in Haarlem.

haarlemselente

De Haarlemse lente is kleiner van opzet dan de Kunstlijn die elk jaar begin november in dezelfde stad plaats vind. Het karakter is ook anders. Je zou kunnen zeggen dat bij de Kunstlijn de kunstenaar centraal staat en in de lente de kunst.

De start van het weekeinde was de opening van ‘Kunst aan het Spaarne’ in het Teylers museum. Een expositie naar aanleiding van de schenking van 130 tekeningen door Bart Spoorenburg aan het museum. Een expositie die zeker een bezoek waard is en duurt tot 16 juni. Voor meer exposities geldt dat ze nog te zien zijn na dit weekeinde. Een kleine troost als je deze dagen verhinderd bent.

Stefan Kasper - macaber dansmeisje - 2009
Stefan Kasper – macaber dansmeisje – 2009
Koen Vermeule - Pissed - 2016, aquarel en gouache
Koen Vermeule – Pissed – 2016, aquarel en gouache

Dit jaar was het thema ‘Jubilee lines’ dat als rode draad door alle tentoonstellingen en initiatieven loopt. Een volledig overzicht is te vinden in de folder (zie link onderaan). Een aantal initiatieven wil ik met name noemen omdat ze kenmerkend zijn voor het karakter van de Haarlemse Lente.

In Horizonvertikaal een ‘artistrun’ projectspace vond vrijdag de aftrap plaats van de vierdelige expositie serie ‘Sporen’. De eerste drie expositie tonen werk uit de verzameling van Frans Oomen, de laatste expositie is een solo van Mirjam Oosterbaan. Horizonvertikaal stond aan de wieg van de eerste Haarlemse Lente en heeft kunstenaars in huis als Stefan kasper en Erik de Bree

Erik de Bree dankt Frans Oomen
Erik de Bree dankt Frans Oomen voor beschikbaar stellen van zijn collectie.
Uit collecite Frans Oomen
Uit collecite Frans Oomen
Uit collecite Frans Oomen
Uit collecite Frans Oomen

In het Pakhuis 88 aan de Bakenessergracht toonde het verzamelaars echtpaar Sanders een deel van hun collectie. Het kleine huis was aardig volgepakt maar dat deerde de kunst niet. Het is heel verfrissend om een geheel andere selectie van kunstwerken te zien dan je gewend bent bij je bezoek aan musea en galeries. Er is een intieme sfeer en het echtpaar is zelf aanwezig en geeft graag uitleg. Een unieke ervaring.

Philippe van Snick - Wandelen
Philippe van Snick – Wandelen
Germaine Kuiper
Germaine Kuip

In de Passages heeft een kunstenaars echtpaar de keuken van hun huis opgesteld voor publiek. Een selectie van 40 kunstenaars (elk met een werk) hangt aan de wanden. Ook hier wordt graag uitleg en informatie gegeven. Had zo’n keukenopenstelling in Amsterdam gekund? Ik denk het niet. Het bezoek zou te massaal zijn, maar in Haarlem is zoiets mogelijk. Het is een belangrijke waarde van dit evenement.

Een keuken als galerie
Een keuken als galerie
Frans Boonsma - de Boot - 2016
Frans Boonsma – de Boot – 2016
Paul Klemann - Tietendans voor een hoerenloper - 2016
Paul Klemann – Tietendans voor een hoerenloper – 2016

Zondag (vandaag) zijn er extra activiteiten gepland ivm met de boekenweek en de mogelijkheid om met je boekenweekgeschenk gratis in de trein te reizen. Er is een performance route ‘Mooie Woorden’ langs diverse locaties gepland (zie folder).

Dus met of zonder boekenweekgeschenk is het een kans om kunst van (inter)nationale waarde te gaan zien in een kleinschalige zetting in de prachtige stad Haarlem.

Links
De pdf van de folder Haarlemse Lente 2016
Teylers Museum – Kunst aan het Spaarne.
Expositieserie Sporen in Horizonvertikaal.
de-Passages

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.