Julian Dashper – PS Projectspace

Als je PS Projectspace binnengaat zie je gelijk het werk van Julian Dashper. Het heeft veel weg van -dat klinkt oneerbiedig- een vliegengordijn. De kleuren zijn echter niet duidelijk rood, groen of geel, ze zweven een beetje. Daardoor schreeuwt het ook niet om aandacht maar als je langer kijkt wordt je er een beetje iebelig van.  Het is grappig om zo’n tergend functioneel ding, eigenlijk altijd een hinderlijk noodzakelijk kwaad, tot kunst te maken. Handig aan dit kunstwerk ik dat je het om te vervoeren, makkelijk kunt oprollen.

Julian Dashper, Untitled (fly-curtain), 1993
Julian Dashper, Untitled (fly-curtain), 1993

Dat lijkt een rare gedachte maar de kunstenaar maakte wel gebruik van het idee. Hij woonde en werkte in Nieuw Zeeland en dat is ver van de Internationale kunstcentra verwijderd. Je werk transporteren wordt dan al gauw kostbaar. Om die kosten laag te houden schilderde hij ook met dunne lagen acryl op linnen. Als het werk klaar was vouwde hij het op en verstuurde het in een gewatteerde envelop per post de wereld over. Rudi Fuchs beschrijft in zijn boek ‘Kijken 2’ dat de vouwen nadat het doek gespannen was nog wel zichtbaar waren maar na een tijd verdwenen.

Julian was een gewaardeerde kunstenaar met veel vrienden. Ook legde hij  contacten met buitenlandse kunstenaars, zodat hij in verbinding bleef met die zo ver afgelegen internationale kunstwereld. Hij overleed 49 jaar oud in 2009. Jan van der Ploeg eigenaar van PS Projectspace en vriend van de kunstenaar wilde hem eren met een tentoonstelling. Hij nodigde een aantal -Nederlandse- vrienden uit een werk te selecteren voor deze expositie. Al die werken hangen op de wand naast dat van Julian Dashper. Alsof ze de kunstenaar begroetten.

Werken van vriend van Julian Dashper
Werken van vrienden van Julian Dashper

Dat de kunstenaars Julian indachtig zijn geweest bij de selectie van een kunstwerk is duidelijk te zien. Het is prachtige, rijke verzameling werken die eensgezindheid uitstralen. Een mooi eerbetoon aan een te jong gestorven kunstenaar.

Kunstenaars waarvan werk te zien is:
Steven Aalders, Ralf Brög, Matthew Deleget, Daniel Göttin, Michelle Grabner, Signe Guttormsen, Bjorn Houtman, Carla Klein, Wjm Kok, Elodie Lesourd, Rossana Martinez, Gerold Miller, Odette Muijsers, Victoria Munro, Machiel van Soest, DJ Simpson, Tilman, Jan Maarten Voskuil.

Links:
Informatie PS Projectspace over expositie.

expositie: Julian Dashper and friends t/m 1 mei  (do-za, 13-17 uur)
locatie: PS Projectspace,Madurastraat 72, 1094 GR  Amsterdam

 

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.