Philippe van Snick – Solo in de Hallen

Het staat een beetje verloren, ongeveer in het midden van de zaal kunst te zijn. Een oud krukje met vier metalen poten en een houten zitje. Tussen de poten is losjes maar zorgvuldig ijzerdraad aangebracht. Het heeft veel weg van spinrag. Het is een kenmerkend aspect van het werk van Philippe van Snick, die dualiteit. Het is onmiskenbaar een kunstwerk. De precisie en zorgvuldigheid waar het mee is gemaakt. Het refereert echter aan iets banaals. Een vergeten krukje vol spinrag.

Philippe van Snick [0-9] stoel
Philippe van Snick [0-9] stoel
Het is ook wel een beetje plagen van de kunstenaar. We willen opgaan in de verhevenheid van de kunst maar we worden aan de grond gehouden door iets dat we helemaal niet willen zien.  In een ander zaal staat een perfecte cirkel van kartonnen dozen. Per twee gestapeld. De bovenzijde van de bovenste doos is beschilderd. Het kleurgebruik is gebaseerd op het door hemzelf ontwikkelde decimale kleursysteem. In een video vertelt hij er meer over (link onderaan). Ook hier wil je meegaan in het artistieke maar op de zijkant van de dozen staat ‘Ladies comfort (20×26)’. Heerlijk ontnuchterend.

Philippe van Snick Lady Comfort
Philippe van Snick Lady Comfort-1969 (In situ installatie)

Het monumentale werk Synthese van Traditioneel L-Vormige Kamer uit 1968 en Mexican dream cabin van dit jaar staan bij elkaar in dezelfde ruimte. In twee stappen overspan je een oeuvre van bijna 50 jaar.  Er zijn overeenkomsten, zoals het monumentale, architectonische. Bij de volgende stappen door de zalen  zul je echter verrast worden door de vele wegen die hij bewandeld heeft. Zijn veelzijdigheid en vindingrijkheid. Altijd serieus en af en toe met een kwinkslag.

Philippe van Snick, Mexican dream cabin
Philippe van Snick, Mexican dream cabin, 2016

Philippe van Snick is een bijzonder kunstenaar. Museum De Hallen verdient lof dat het een solo expositie aan hem wijdt. Het vraagt wel van de bezoeker de bereidheid meet te gaan in zijn dualiteit. Als je dat doet ga je met een glimlach weer naar buiten. En een beetje verheven, toch nog.

Links:
Informatie over tentoonstelling Philippe van snick  van Museum de Hallen.
Meet the artist: Philippe van Snick. Video op Youtube
Gesprek met Philippe van Snick, Witte Raaf 130, 2007
Gesprek met Philippe van Snick, Witte Raaf 131, 2008
Portret van de Kunstenaar als jongeman, Witte Raaf 132, 2008
Een fotoverslag van mijn bezoek aan de expositie

expositie: Philippe van Snick, Solo, t/m 16 mei (di-za, 11-17u, zo 12-17u)
locatie: museum de Hallen, Grote Markt 16, Haarlem

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.