The black standard – galerie Roger Katwijk

Een galerie binnenstappen om nieuw werk te bekijken is altijd spannend. Spreekt het je aan? Raakt het je? Of doet het je niets….  Voor een kunstenaar is het antwoord nog veel spannender, hij moet tenslotte van de verkoop van zijn werk leven. Er wordt daarom altijd veel aandacht besteed aan de bedoelingen van de kunstenaar. Bij de bezoeker vindt het omgekeerde proces plaats, de kunst zal een idee of beleving oproepen. Is dat proces bij de beschouwer minder belangrijk dan bij de maker? Beide kunstenaars geven daar in de expositie ‘The black standard’ bij galerie Roger Katwijk geen antwoord op. Of misschien juist wel, ze hebben het tot onderwerp van hun onderzoek gemaakt.

© galerie Roger Katwijk

Voor het werk van Niek Hendrix begin ik met een citaat uit het persbericht: “Het werk van de kunstenaar Niek Hendrix draait om de vraag hoe de representatie van beeld naar idee plaatsvindt. In de werken op deze tentoonstelling is de boodschap van het beeld en de idee erachter uit elkaar gehaald.” Is de boodschap van het beeld ook niet een soort idee, vraag ik me af. Het blijft een beetje zoeken. Maar dat maakt het ook interessant. Onderstaand werk bijvoorbeeld roept verschillende -tegenstrijdige- associaties en beelden op. Het laat je in een aangename verwarring achter.

Niek Hendrix
Niek Hendrix

De Islamitische Staat is vrijwel dagelijks in het nieuws, Navine G.Khan-Dossos koos de vlag van deze gewelddadige organisatie als kern van een serie werk. In deze werken onderzoekt ze het effect van de vlag als logo binnen de wijze waarom we informatie ontvangen, veelal via beeldschermen. Het resultaat is dat de vlag ontdaan is van zijn dramatisch lading. Het keert in fragmenten terug op de schilderijen in verstilde onrust van rechthoekige kaders.

Navine G.Khan-Dossos
Navine G.Khan-Dossos

De ‘The black standard’ is niet gemakkelijk. Beide jonge kunstenaars zijn nog (onder)zoekende. Het vraagt van de beschouwer geduld en goed waarnemen. Daar is niks mis mee. Werk dat je overdonderd schept afstand. Deze expositie blijft dicht bij de kunstenaar.

Links.
Website Navine G.Khan-Dossos
Website Niek Hendrix
The Black Standard 

expositie: The black standard, t/m 26 maart (wo-za, 12-18 u)
locatie: galerie Roger Katwijk, Lange Leidsedwarsstraat 198-200
1017 NP Amsterdam

Navine G.Khan-Dossos
Navine G.Khan-Dossos
Niek Hendrix
Niek Hendrix

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.