Popup voor De Belofte…

popup-debelofte11

Al tien jaar organiseert genootschap Kunstliefde te Utrecht een expositie van pas afgestudeerde kunstenaars uit het hele land. Dit jaar vindt de elfde editie plaats. De naam van de expositie is altijd ‘De belofte’ met het editienummer. Voor 2016 is dat dus ‘de Belofte 11’.

Katerina Konarovska - KABK
Katerina Konarovska – KABK

Belofte is een mooie naam voor een dergelijke expositie. De kunstenaars hebben de academie verlaten. Ze staan er nu alleen voor. Hun weg moeten ze op eigen kracht vinden. Niemand staat op ze te wachten, zo lijkt het. Toch kan mooie kunst mensen in vervoering brengen. Zie daar het contrast tussen droom en werkelijkheid. Er is een belofte maar komt die uit?

Casper Braat - Gerrit Rietveld
Casper Braat – Gerrit Rietveld

Een waarde van het initiatief van Kunstliefde is de stimulans die er van uitgaat. Van de geselecteerde kunstenaars wordt gevraagd nieuw werk te maken. Ze moeten het atelier in maar met een doel. Natuurlijk is er ook de eer dat je geselecteerd bent uit de honderden kunstenaars die met jou afstudeerden. En in de aanloop naar de expositie kom je andere kunstenaars uit het land tegen.

Romy Muijrers - KABK
Romy Muijrers – KABK

Dit jaar wordt voorafgaand aan de eigenlijke expositie de popup expo georganiseerd. Deze duurt vier dagen en heeft een ruimere selectie (18) van pas afgestudeerde kunstenaars. De bezoekers van de expo krijgen de mogelijkheid om op hun favoriete kunstenaar te stemmen. Deze publieks stem telt voor 50% mee in de selectie van 10 kunstenaars die mogen deelnemen aan de expositie later dit jaar. Het andere deel komt van een jury van deskundigen.

Stembus van Popup de Belofte 11
Stembus van Popup de Belofte 11
Stefan van den Broek - HKU
Stefan van den Broek – HKU

De popup expositie is een goede stap om het publiek meer te betrekken bij de kunst. De mening van kunstliefhebbers doet er toe. Dat is ook belangrijk. Bovendien is er een extra gelegenheid voor pas afgestudeerden om zichzelf te presenteren. Dat hebben ze in deze De belofte-popup met verve gedaan. Het is een levendige, energieke expositie met veel variatie. Een mooie gelegenheid om de kunst van vandaag te gaan bekijken. En niet alleen kijken, stem vooral mee!

expositie: popup-expo De Belofte 11, 7 t/m 10 jan (13 – 17 uur)
locatie: De kunstliefde, Nobelstraat 12a, 3512 EN Utrecht

Update (12 jan 2016):
De onderstaande 10 kunstenaars zijn geselecteerd voor het talentenprogramma van de Belofte:

Helena Frijns, KABK
Anne-Marie Meertens, ArtEZ
Romy Muijrers, KABK
Ana Oosting, Rietveld
Casper Braat, Rietveld
Stefan van den Broek, HKU
Thom van Dijk, HKU
Bas Overbeek, ArtEZ
Lars Reen, St. Joost
Roy Vastenburg, HKU.

Het resultaat zal te zien zijn vanaf 4 juni tijdens de expositie ‘de Belofte’ in Kunstliefde.

Thom van Dijk - HKU
Thom van Dijk – HKU
Bas Overbeek - ArtEZ Arnhem
Bas Overbeek – ArtEZ Arnhem

IMG_0646

Rabi Koria - HKU
Rabi Koria – HKU
Casper Braat - Gerrit Rietveld
Casper Braat – Gerrit Rietveld
Lisa Eksteen - HKU
Lisa Eksteen – HKU

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.