Jacques vs Awoiska ?

Op dezelfde dag (21 jan a.s.) openen in het FOAM twee exposities. Blanco, een solo expositie van Awoiska van der Molen (1972) en Life in color met keurenfoto’s van Jaques Henri Lartigue (1894-1986).

awoiska-van-der-molen_351-7_2013
Awoiska van der Molen, 351-7. 2013

Het zijn exposities vol tegenstellingen. Jaques heeft de opkomst en bloei van de (analoge) fotografie meebeleefd. Awosika zet die traditie voort in een tijdperk van digitalisering, die de analoge fotografie vrijwel geheel te niet heeft gedaan. Life in color laat kleurenfoto’s zien terwijl blanco zwart-wit foto’s worden getoond.  Het werk van Jacques kenmerkt zich door een zorgeloze lichtvoetigheid maar toch midden in de wereld. Fraaie composities waarin beweging, humor en subtiele erotiek belangrijk zijn. Het werk van Awoiska is ver weg van reuring in  het dagelijks leven. Verstilde foto’s gemaakt in afgelegen natuurgebieden. Ze lijken de serene grondtoon van het leven te willen vastleggen.

Marie-Bailey-a-la-piscine-d-Eden Roc_Cap-d-Antibes_septembre_1977
Jan Henry Lartige – Marie Bailey a la Piscine d’Eden. Semptember 1977

Voor beide fotografen heb ik grote waardering, ook al is hun werk bijna tegengesteld. Wat ze delen is dat de foto’s geen onrecht aan de kaak willen stellen, ze hoeven niet te choqueren, of een veroordeling uit te spreken. Wat dan blijft is verwondering. Vewondering over de rijke variatie aan schoonheid die overal te vinden is, midden in de wereld of in afgelegen natuurgebieden.

exposities:
Blanco, Awoiska van der Molen,
Life in Color, Jacques Henry Lartige,
beide: 22 jan t/m 3 apr, (ma-zo, 12-18 uur).

locatie: museum FOAM, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.