Rotterdam, Martin Assig, Boijmans

Martin Assig - expositie Gluckhaben - Boymans - 2015
Martin Assig – Wand met tekeningen

Wat boeit me toch aan het werk van Martin Assig.  Dat vraag ik me af terwijl ik het museum Boymans-van Beuningen inloop, om de solo expositie ‘Glückhaben’ van deze kunstenaar te bekijken.  Ik leerde zijn werk kennen tijdens Amsterdam Drawing m 2015. Het viel me meteen op. Deze kunstenaar heeft voor mij iets bijzonders.

Wat me precies aanspreekt is lastig te benoemen. Laat ik beginnen te beschrijven aan wat ik zie. Het is een gedreven tekenaar, hij werkt snel en maakt veel tekeningen. In grote groepen hangen ze naast elkaar aan de wanden. Drukke, kleurrijke tekeningen, vol patronen en teksten. Soms vrolijk en lichtvoetig, dan weer zwaar en beladen. Korte zinnen die zo gewoon zijn maar waar een wereld achter schuil gaat:  ‘Man muß auch mal glück haben!’,  ‘Whie geht es dir?’, ‘Das ganzen leben lang’. Alsof hij al het menselijk streven wil doorgronden en begrijpen.

IMG_0166

Een trapje omlaag staan in een ronde hal een aantal sculpturen: Kerken en vreemdsoortige gebouwen. Op veel van deze gebouwen ook weer teksten. Bijvoorbeeld: ‘IN DEN NEBEN GEBÄUDEN PLATZ fur ALLE’.

Martin Assig - Sculptuur (kerk)

Alhoewel zijn werk erg druk en gevarieerd is vind ik er toch rust in. Geboeid laat ik mijn blik gaan van de ene tekening naar de andere. Een ongelofelijke variëteit aan onderwerpen en stijlen maar duidelijk van één hand. De kunstenaar heeft geen oordeel, neemt geen standpunt in. Hij registreert alleen. Heerlijk. Alsof je de kakofonie aan gedachten, ideeën en beelden in je hoofd even op de achtergrond zijn. Of misschien gewoon op de muur…

Links:
Expositie-informatie Martin Assig – Gluckhaben
Recensie van expositie ‘Gluckhaben’  in Mister Montley

expositie: Gluckhaben – Martin Assing t/m 21 feb (di t/m za 11-17 uur)
Locatie: Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX Rotterdam

 

 

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.