Licht. Een nieuwe trend?

Het viel me plotseling op. Er zijn dit jaar best veel exposities met Licht als thema.  Het begon volgens mij, een aantal jaren geleden met Glow in Eindhoven. De eerste editie was in 2006. De editie van dit jaar is alweer voorbij. Die liep van 7 nov t/m 14 nov.  Het succes van Glow bleef niet onopgemerkt en vanaf 2012 volgde Amsterdam met het Amsterdam Light Festival.

run-beyond-angelo-bonello
Amsterdam Light Festival – Run Beyond van Angelo Bonello

Beide festivals zijn groot en buiten. Dit jaar constateerde ik dat er ook een aantal exposities binnen zijn. In Utrecht zijn er twee. Lekker licht loopt nu in het Centraal Museum (nog t/m 24 januari)  en op 16 januari opent Kunst en Licht in de Kunstliefde en die duurt tot 24 februari. In het CBK te Amsterdam loopt Lichtbaden van 7 nov t/m 9 jan 2016.

lekker-licht-centraal-museum-urecht
Lichtsculptuur in expositie Lekker licht in Centraal Museum Utrecht

Dat zijn dus al 5 exposities met licht als thema. Dat licht mensen boeit behoeft verder geen uitleg. Kerstlicht versieringen wordt steeds uitbundiger. Een kerstster voor het raam en een kerstboom volstaat niet meer. Hele tuinen, huizen, zelfs wijken worden voorzien van kerstlampjes. Gemeenten, kunstenaars en kunstinstellingen zien dus ook steeds meer mogelijkheden voor een artistieke invulling van het thema licht. Een aantrekkelijk tegenwicht tegen al die kerstmannen, arresleeën en rendieren en sterren.

Mocht je nog meer kunstprojecten weten met licht als thema, dan hoor ik het graag en noem ik ze in dit blog.

2 Comments

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.