Beurs van bijzondere uitgevers

Buiten, naast de ingang van Paradiso, staan drie mensen, de middelste met een sandwich-bord. Ik krijg van een van hen een kaartje aangereikt waarmee je een gratis een e-book kan bemachtigen. De beurs voor Bijzondere uitgevers bestaat al zo’n 30 jaar maar gaat met zijn tijd mee.

De toegangsprijs is echter nog ouderwets, 3 euro. Voor dat geld krijg je een Paradiso dat bijna uitpuilt van de tafeltjes met daarop boeken, tijdschriften en aanverwante (drukwerk)zaken van een keur aan kleine uitgevers. Ik hou van het kleine, de rafelrandjes en dat bedoel ik dan positief. Mensen die gaan voor hun idealen en niet voor het (grote) geld. In die opvatting ben ik niet de enige. Op de beurs laven velen zich aan de ontelbare boeken en ander drukwerk en aan de toog laaft men zich aan het bier. Kortom het is hier gezellig druk.

IMG_0186

Wat kom zoal tegen als je langs te tafels loopt? Een uitgever van boeken geschreven in onbekende talen (en vertaald). De academie van Patafysica. (De wetenschap van de denkbeeldige oplossingen). Stichting  drukwerk in de marge, een vereniging van bezitters van ouderwets drukmachines (en die op bestelling drukwerk maken).  En natuurlijk ook meer klassieke uitgevers als Valiz en 99 uitgevers.

Kunstblijfteenraadsel.nl gaat echter over kunst. En dat is ook mijn insteek voor een bezoek aan de beurs. Wat wordt er in de marge aan kunstboeken gemaakt en uitgegeven? Objectieve opsommingen worden al snel saai. Dus ik laat me leiden door wat me inspireerde.

Noor van den Brugge van ‘The Yeats sisters Press’ geeft  kunstboeken uit in zeer kleine oplages. Ze zijn volledig handgemaakt vaak in samenwerking met de schrijver. Ze is gefascineerd door de literatuur en wil daar met haar werk vorm aan geven. De literatuur verbeelden. Het resulteert in een grote variëteit aan bijzonder vormgegeven boeken. Kunstwerken op zich. Weer eens heel wat anders dan een boek uit de literaire top tien.

Noor van Brakel - The Yeats Sisters
Noor van Brakel – The Yeats Sisters
Lassie van Tonnus Oosterhoff
Lassie van Tonnus Oosterhoff

Uitgeverij Ergopres is helemaal uit België (Gent) gekomen voor deze beurs. Voor de kunstboeken die ze uitgeven brengen ze een schrijver en kunstenaar samen. Het zijn grote boeken, gemaakt van prachtig, stevig, zo te zien handgeschept papier. Het werk van de kunstenaar is niet alleen opgenomen in het boek maar wordt ook als losse litho’s achter in het boek meegegeven. Je betaalt eigenlijk voor de litho’s en krijgt het boek er dan bij.

Tafel van Ergo Pres uit België (Gent)
Tafel van Ergo Pres uit België (Gent)
Stefan Hertmans Giotto's hemel / Karel Dierickx - Ergo Pres
Stefan Hertmans Giotto’s hemel / Karel Dierickx – Ergo Pres

Manet trouwde met een Nederlandse vrouw, Suzanne. In het boek Madame Manet is zij de centrale figuur waarlangs een geschiedenis wordt verteld van Manet en zijn tijdgenoten. Niet alleen de (schilder)kunst komt aan bod maar ook de muziek (de vrouw van Manet was lange tijd muzieklerares). Een verhaal dat begint met een (fictieve) journalist die in 1905 bij Suzanne aanbelt (een jaar voor haar dood) om haar levensverhaal op te tekenen. Een unieke insteek om leven van een groep kunstenaars te beschrijven die aan de wieg van de moderne kunst hebben gestaan. De auteurs zijn Thomas van Kempen en Nicolien van de Beek en het wordt uitgegeven door Het archiefcollectief .

Links:
Website van Noor van den Brugge en The Yeats sisters Press
Website Ergopres
Informatie over het boek ‘Madame Manet‘.
Pagina op de website van Paradiso over Beurs voor bijzondere uitgevers.
Fotoverslag voor Beurs voor Bijzondere uitgevers.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.