Beeldenroute – ArtZuid

ArtZuidBord

Voor de vierde keer vindt dit jaar de beeldenroute ArtZuid plaats. Gestart op 22 mei kun je nog tot 22 september in Amsterdam Zuid genieten van mooie beelden in de openbare ruimte.  Vrijer kan het niet, geen deuren, geen suppoosten, geen entreegelden, geen toegangscontrole. Op elk moment van de dag stap je zo een wereld van kunst binnen. Dat is op zichzelf al een sterk punt van dit evenement,  dat goede kunst zo vrij toegankelijk is.

ARTZUID2015-markus-lupertz-mozart-2015
Markus Lupertz – Mozart – 2015

De expositie heeft zijn hart op de Apollolaan en de Minervalaan. Twee brede wegen  met veel groen waardoor je de sfeer van een park krijgt, de statige huizen die aan de lanen liggen helpen dat beeld versterken. Rudi Fuchs, curator van de beeldenroute, heeft het parkachtige karakter ook gebruikt bij het samenstelling en inrichten. Flaneren langs de beelden was zijn gedachte, als je een beeld bekijkt, trekt een volgend beeld een eindje verderop al de aandacht. Een lint van beelden die boeit en je even uit je dagelijkse beslommeringen trekt. Dat is absoluut een kwaliteit van de kunst.

ARTZUID2015-tony-cragg-mean-average-2014
Tony Cragg – Mean average – 2014

Bij zijn keuze van kunstenaars en beelden heeft Fuchs gekozen voor een beperkt aantal kunstenaars, elk met meerdere werken. Daarnaast zijn het ook wat statige beelden, beelden die, zoals hij het zelf omschrijft, ‘op een sokkel’ horen te staan. Wat ook opvalt, lopend langs de beelden, is dat de sculpturen van recente datum zijn, veelal zijn ze de afgelopen tien jaar gemaakt en een behoorlijk aantal in 2015 of 2014. Het geeft deze editie van ArtZuid een vitaal karakter.

De keuze om van kunstenaars meerdere werken te tonen vind ik zelf goed werken. Vaak zijn groepsexposities een kakofonie van kunstwerken, waarvan weinig beklijft. In deze beelden route leer je de kunstenaars beter kennen en dat geeft rust. De keuze voor de meer statige beelden van gevestigde kunstenaars te laten zien maken ArtZuid 2015 misschien een tikje braaf maar ik weet niet of dat nu een kritiek punt is.

Je kunt de beeldenroute nog een maand bekijken. Het is een aanrader. Waar kun je nog, omringt door zoveel vrijheid, van kunst van hoog niveau genieten….

ARTZUID2015-klaas-gubbels-kaskade-2015
Klaas Gubbels – Kaskade – 2015

Expositie: ArtZuid, t/m 22 september
lokatie: Amsterdam Zuid, vooral Apollolaan, Minervaplein

Links:
Artikel in Beeldenmagazine
ArtZuid in Kunstuur van 24 mei 2015
Verslag over ArtZuid van Mixed Gril
ArtZuid op Instagram
Wikipediapagina over ArtZuid

Persoonlijk fotoreportage op Flickr (Nog niet volledig)

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.