Venetië Biennale eerste dag

Venetie
Canal Grande Venetie, gemaakt met mijn mobiel vanaf schommelende boot..

Zo’n eerste dag van een vakantie gaat op aan reizen en je hotel bereiken. We sloten de reis af met een schitterende boottocht over de lagune rond Venetië en vervolgens door de stad zelf via de Canal Grande. Een mooiere manier om deze stad binnen te komen is er niet.

Tegen het einde van de middag was er nog gelegenheid voor een verkennende wandeling in de omgeving van het hotel met als opwarmer een bezoek aan het nationale paviljoen van Litouwen, met als titel: ‘het Dainius Liskevicius Museum’.  Het wordt omschreven als een fictief  museum dat de waargebeurde en autobiografische feiten van de kunstenaar verbeeld, met voorwerpen bijeengebracht door de kunstenaar. Een verleden waar ik weinig van weet maar dat vooral gaat over de tijd van de Russische overheersing.  Dit model van een flat roept zeker beelden van die tijd op.

Model van een Russische flat
Model van een ‘Russische flat’ – paviljoen Litouwen – Biënnale 2015

De expositie was verder sober, zonder visueel spektakel. Het was 1 zaal met een videoruimte.  De inrichting had veel weg van klein historisch museum met veel objecten in een kleine ruimte.

paviljoen Litouwen - Biënnale 2015
paviljoen Litouwen – Biënnale 2015

Ondanks het bezoek aan het landenpaviljoen had ik toch nog wel behoefte aan wat moderne kunst. Dus ik loop aan het einde van de wandeling op goed geluk een kleine galerie binnen met werk  dat me wel intrigeerde. De naam van expositie was Treats en de solerende kunstenaar was Hong Jung Park.  De Raygallery die haar presenteerde kwam uit New York.

IMG_3570

Aan lange draden vanaf het plafond hingen infuusslangen in grote wirrewar met daarin verschillende kleuren vloeistof, in een ander zaal flessen met slangen en infuusnaalden die daaronder ook een laken doordrenkt van gekleurde vloeistoffen. De galerie leek niet bemenst. Doch bij het betreden van de tweede zaal kwam als snel een jonge Aziatische dame te voorschijn.

Op mijn verzoek geeft ze uitleg over het werk. Dat deed ze met veel toewijding maar in onbeholpen Engels (wat me enigszins verbaasde). In ieder geval waren de treats (medische) behandelingen die de mens zowel pijn als -de vreugde van- herstel gaf. De kleuren op het laken in de slangen-wirrewar zou tot 1 kleur moeten vermengen gaande de expositie

IMG_3576

De dame bleek in de loop van het gesprek de Koreaanse kunstenaar zelf te zijn, wat ik wel kon waarderen. Zoals zoveel kunstenaars tegenwoordig opereerde ze internationaal. Ze was natuurlijk niet zonder reden op deze tijd in Venetië neergestreken, ze had veel aanloop. Voor mij maakte het bezoek aan de expositie (half acht s-avonds) net mijn dag…

Expositie Treats, t/m 30 juni
locatie: Raygallery, rio tura della Carita, 1046, Dorseduro, Venetie

 

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.