Amsterdam Art Fair

Bij binnenkomst in de Amsterdam Art Fair geen riante draaideuren of open zoevende puien maar een kleine deur die je zo voorbij zou lopen en zelf open moet doen. Als je binnen bent is het gelijk duidelijk dat je je in een voormalige garage bevind, met aan je linkerhand een brede oprijlaan voor auto’s. Het is ook de laan die je op (en af) kunt lopen om de verschillende verdiepingen te bezoeken.

op/af rijlaan kunsthal Citroen
op/af rijlaan kunsthal Citroen

Op de begane grond is een beelden expositie, gecureerd door de heren Karel Schampers en Joost Declerq. De beelden gaan een directe confrontatie aan met de voormalige functie van het gebouw, het is hier  voornamelijk leeggehaald en schoongemaakt. Ik hou er wel van, kunst plaatsen buiten de witte kubes en ik heb dan ook geboeid rondgelopen tussen de bijzondere samenstelling van beelden. Elke deelnemende galerie heeft een beeld aangedragen.

Henk Visch, Unguided Tours, brons
Henk Visch, Unguided Tours, brons

Je komt op de eerst verdieping komen via de al genoemde ‘autobaan’ of een van de trappen die op een aantal plaatsen in het gebouw aanwezig zijn en die herinneringen oproepen aan de vorige functie van het gebouw. De eerste etage is geheel omgebouwd tot ‘witte kubus’, met witte vloertegels en witte wanden. Hier ben je de garage gauw vergeten en kun je opgaan in de kunst. Een gangpad loopt rond met aan beide zijden stands voor galeries. Op een aantal plekken kun door de grote ramen naar buiten kijken en een blik werpen op Amsterdam. Een absoluut pluspunt van het gebouw want de meeste locaties voor (internationale) beurzen staan op saaie bedrijventerreinen.

Dina Danish - Gum as form
Dina Danish – Gum as form

Op de tweede verdieping bevinden zich ook een aantal galeries, aan weerszijden van 1 pad. De rest van de ruimte is o.a. gevuld met een restaurant en een niet goed te plaatsen expositie (verder ook geen aandacht aan besteed). Hier zou in de toekomst nog ruimte zijn voor meer galeries.

Wat betreft kunst tref je niet de grote namen aan (behalve misschien Herman de Vries, die door 2 galeries vertegenwoordigd wordt). Ook niet de jonge kunstenaar maar de groep daar tussen in die al enige naam hebben gemaakt.

Lieven Hendriks
Lieven Hendriks
Koen Doodeman
Koen Doodeman

Willem van Krimpen en Francis Broeske initiatiefnemers van de fair, hebben internationale aspiraties. Zover is het nog lang niet, de beurs is klein en het aantal galeries van over de landsgrenzen is beperkt. Dat is begrijpelijk gezien korte tijd waarmee deze eerst editie is opgezet. Toch zal de komende jaren nog hard gewerkt moeten worden om die internationale status ook daadwerkelijk te verkrijgen. De kleinschaligheid  van de fair heeft ook zijn charme. Het is in zijn geheel te overzien en te bevatten en er heerst een ontspannen sfeer. Zouden die eigenschappen behouden kunnen blijven als het evenement daadwerkelijk internationaal wordt?

Ook de beschikbaarheid van de kunsthal Citroen is nog ongewis. De definitieve bestemming van het gebouw staat nog niet vast en het lijkt ook niet groot genoeg om een internationale kunst fair te herbergen, maar wie weet? Als hoofdlocatie met side events. We zullen zien, kunst en de voormalige citroen garage is in ieder geval een combinatie met potentie.

UPDATE:
De Amsterdam Art Fair zal in 2016 plaatsvinden op het Museumplein tegenover het Stedelijk:
http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/juni/01/amsterdam-art-fair-kunstbeurs-naar-museumplein-1500297

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.