Abstract Vandalism

Voor het eerst bezoek ik Galerie Gabriel Rolt op de nieuwe locatie. Het pand aan de Elandsgracht is ingeruild voor de Tolstraat 84, natuurlijk ook in Amsterdam. In een oud schoolgebouw is op de begane grond is een ruime galerie ontstaan met hoge wanden en een oppervlak van  200 m2 verdeeld over drie ruimtes.

De groepsexpositie ‘Abstract Vandalism‘ is volledig in zijn element in deze nieuwe ruimte. Het rauwe, energieke werk van de 3 kunstenaars Nug (Zweden), Egs (Finland) en Shoe (Nederland) doet de ruimte vibreren. Je moet gewoon denken aan Jackson Pollock, die bijna in trance boven zijn werk rond danste.

abstract-vandalism-nug-galerie-rolt

De kunstenaars zijn alle drie internationaal gewaardeerde en erkende grafity kunstenaars, waarbij alleen Nugs en kunstacademie heeft gevolgd (Stockholm). Hij heeft een video gemaakt die de nodige commotie heeft veroorzaakt. Gemaskerd en zwart gekleed stapt hij in de beruchte video een metro in Stockholm in en begint onder het toeziend oog van de reizigers, grafity op de wanden te spuiten, bij een halte aangekomen, tikt hij een ruit stuk, duikt door het raam de metro uit om vervolgens een paar cabines verder zijn bussen op het interieur leeg te spuiten.

Het is een actie die ik persoonlijk afkeur, dat soort van ‘vernielingen’ kan niet door de beugel vind ik dan, maar de kunstenaar zal het heel goed kunnen verdedigen… Anderzijds voel ik me in deze expositie als een vis in het water, ik vind het werk geweldig… Een sculptuur van versleten schoen gedragen door de kunstenaar (opgespaard sinds 1984), niet ingespannen doeken aan de muur gespijkerd, (site specific) wandschilderingen en een muur vol energieke tekeningen, sprakeloos.

Maar misschien is dat ook weer kunst, dingen die onverenigbaar zijn maar toch samenkomen en dat handelingen die je afwijst opnieuw om je oordeel vragen.

Links:
De video ‘Territorial Pissing‘ waarin nug een metro beklad.
Website Finse kunstenaar Egs
Website Niels Shoe Meulman

Expositie: Abstract Vandalism, t/m 18 april 2015
Locatie: Galerie Rolt, Tolstraat 84, 1073 SE  Amsterdam

abstract-vandalism-shoes-niels-shoe-meulman-galerie-rolt  abstract-vandalism-niels-shoe-meulman-galerie-roltabstract-vandalism-egs-galerie-rolt

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.